Luonto-Liitto ja Wild Lynx ry huolestuneita jalkanarupyynnissä esiintulleista suurpetosurmista

Tänä vuonna metsästäjien virittämiin ketuille tarkoitettuihin jalkanaruansoihin on jäänyt kiinni jo kaksi ilvestä. Kainuun Sotkamossa ilves jouduttiin lopettamaan vammojensa vuoksi. Myös Polvijärvellä samankaltaisessa tapauksessa jalkanaruun kiinni jäänyt ilves täytyi lopettaa.

Jalkanaru on yksi kettujen metsästyksessä käytetty pyyntiväline, jossa vaijerista tehty ansasilmukka laukeaa eläimen jalan ympärille. Jalkanaru ei valikoi eläinuhriaan, vaan siihen voi jäädä lähes mikä tahansa ansaan astunut eläin.

“Jalkanarun käyttö metsästysmenetelmänä on erittäin kyseenalainen. Se on pahimmassa tapauksessa pitkäaikaisesti erittäin kivulias. Jalkanarun käyttö metsästyksessä on lähinnä jäänne menneisyydestä”, kritisoi Wild Lynx ry:n puheenjohtaja Jaana Julin.

Poliisi selvittää mahdollista suden jalkanarupyyntitapausta Vieremällä

Pohjois-Savon Vieremällä viikko sitten paljastuneen suden salametsästystapauksen osalta poliisi tutkii myös mahdollisuutta sille, että kyseinen susi olisi tapettu juuri jalkanarupyynnin yhteydessä. Aiemmiltakin vuosilta tunnetaan myös tapaus, jossa suden jalassa on ollut ketun pyyntiin tarkoitettu jalkanaru.

Luonto-Liitto ja Wild Lynx peräänkuuluttavat toimenpiteitä jalkanarupyyntimenetelmän tarpeellisuudesta. Jalkanarun käyttö ketun metsästyksessä on toistaiseksi laillista, mutta ilvesten ja susien jääminen pyynnin sivusaaliiksi on tuomittavaa.

“Jalkanaru on mitoitettu ketun jalan koon mukaan, minkä vuoksi ilveksen tai suden jalan ympärille kiristyessään vaijeri on erittäin tiukka ja aiheuttaa suurta ja pitkäkestoista tuskaa. Lisäksi suurpedot saattavat isoina eläiminä repiä vaijeriin kiinnitetyn painon irti ja kadota kipua ja haittaa aiheuttava vaijeri jalassaan”, sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Lisätiedot:
Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi, 040 560 7303
Jaana Julin, puheenjohtaja, Wild Lynx ry jaana.julin(at)gmail.com, 050 541 1912

www.luontoliitto.fi/susiryhma
www.salakaadotseis.fi
www.wildlynx.suntuubi.com