Salametsästystapauksia

Huom: Alla luetellut ovat poliisin tietoon tulleita tapauksia.

Virroilla pannoitettu susinaaras löytyi kuolleena Keuruulta, toukokuu 2019

Virtain ja Keuruun uusi susiemä löytyi kuolleena Keuruulta vapun jälkeen. Pannoitettu naaras oli haavoittunut haulikon hauleista ja kuollut vähitellen nälkään.

– Sudessa oli keuhkotulehdukseen viittaavaa, mutta sisäelimistä ei voinut enää kovin paljon päätellä. Hampaiden perusteella kohtalaisen iäkäs naaras oli lihaksiltaan jo kuihtunut ja hyvin laiha. Se ei ollut heti kuollut hauleihin, mutta loppuaikoina varmasti liikkui enää vähän, suden raadon avannut Ruokaviraston erikoistutkija Marja Isomursu kertoo.

– Epävarmuuksia jää, sillä ruho oli jo aika vanha. Haulien lisäksi muita löydöksiä siinä ei ollut. Naaras näytti siltä, että se on voinut olla tiineenä.

Löydettäessä susinaaras oli jo alkanut hajota, joten se oli ehtinut maata kuolleena 1-2 viikkoa. Se löytyi avoimelta alueelta metsästä. Kun panta jäi paikalleen, Luken tutkijat alkoivat selvittää tilannetta. Kahta sutta (naaaras ja uros) maaliskuulla pannoittamassa ollut Seppo Ronkainen haki raadon pois.

Suurpetotutkimusta Lukessa johtava Ilpo Kojola toteaa, että muut viime talvena pannoitetut sudet voivat edelleen hyvin. Nyt kuollut yksilö liikkui pannoitetun uroksen kanssa. Salametsästyksen takia laumaa ei tänä vuonna tule. (Lähde: Aamulehti 22.5.2019)

Nakkilasta löydetty salakaadettu susi, syyskuu 2018

Nakkilan Järvikylästä löydettiin 23.9. kuollut susi, joka oli tapettu ampumalla. Poliisi tutkii asiaa törkeänä metsästysrikoksena.

Poliisi pääsi selville asiasta yleisövihjeen perusteella. Tapettu eläin on lähetetty tutkittavaksi, eikä poliisi halua kertoa asiasta enempää tässä vaiheessa tutkintaa.

Tutkinnanjohtaja Minna Vuori vahvistaa, ettei alueella ole tällä hetkellä poikkeuslupaa suden kaatoon, joten ampuminen on joka tapauksessa luvaton. (Lähde: Aamulehti 24.9.2018)

Kuhmossa lopetettua sutta oli haavoitettu aikaisemmin, Kuhmo syksy 2017

Kuhmon Lentiiran kylässä 17.11.2017 poliisin päätöksellä lopetetusta sudesta löytyi Eviran suorittamassa tutkimuksessa koteloituneita hauleja. Lopetettu susi oli nuori vielä kasvava uros. Löydösten perusteella on syytä epäillä, että sutta on haavoitettu haulikolla ampumalla kesän tai syksyn 2017 aikana. Suden haavoittuminen selittää osaltaan myös eläimen poikkeuksellista käyttäytymistä. Poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena. (Lähde: Oulun poliisilaitos, 03.01.2018)

Epäilty törkeä metsästysrikos Tohmajärvellä, kesäkuu 2017

Poliisille tehtiin maanantaina 19.6.2017 ilmoitus Tohmajärvellä Ahvenvaaran Heinälamminkankaalta löytyneestä kuolleesta sudesta. Suden ruhossa olevien vammojen perusteella on syytä epäillä, että sutta on ammuttu. Suden ruho lähetetään tutkittavaksi Eviralle. Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan epäillystä törkeästä metsästysrikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on 4 vuotta vankeutta.

Suden ruho oli jo mätänemistilassa, joten tarkka tapahtuma-aika tai mahdollinen ampumapaikka ei ole poliisin tiedossa. Poliisi pyytää rikosepäilyyn liittyviä vihjetietoja. Vihjeet pyydetään ilmoittamaan numeroon 0295 456 342 tai sähköpostiin: vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi. (Lähde: Itä-Suomen poliisilaitos, 20.6.2017)

Poliisi tutkii vuonna 2015  Varsinais-Suomessa tapahtunutta suden salakaatoa, kesäkuu 2017

“Turun Sanomien tietojen mukaan Varsinais-Suomen susialueella on ammuttu laittomasti susi. Poliisi vahvistaa tutkivansa suden salametsästystä.

– Kyllä, meillä on suden salametsästysjuttu tutkinnassa. Teon epäillään tapahtuneet vuonna 2015 , kertoo jutun tutkinnanjohtaja Matti Airaksinen Lounais-Suomen poliisista.

– Rikos on tapahtunut Lounais-Suomen alueella, tämän enempää en paikkaa tarkenna.

Nyt rikostutkinnassa oleva juttu on ensimmäinen Lounais-Suomen susilaumoihin kohdistunut suden salakaatojuttu.

Aiemmin poliisi on selvittänyt alueella tapauksia, joissa kuolleesta sudesta löytyi koteloituneita hauleja. Haulien ampujasta ei saatu tietoa, eikä sekään selvinnyt, olivatko eläimen vammat syntyneet Lounais-Suomen alueella.

– Nyt tutkittavassa tapauksessa epäiltynä on yksi henkilö. Lisäksi poliisi on pyrkinyt selvittämään, liittyykö tapahtumiin muitakin osallisia, Airaksinen sanoo.

Poliisi tutkii juttua törkeänä metsästysrikoksena, koska epäillyn teon kohteena on suurpeto. Lain mukaan kyseisestä rikoksesta seuraan vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.” (Lähde: Turun Sanomat, 8.6.2017)

Ahma epäillään tapetun laittomasti Taivalkoskella, maaliskuu 2017

Metsähallituksen erävalvonta on paljastanut epäillyn laittoman ahmantapon Taivalkoskella. Poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena.

Teko paljastui 1. maaliskuuta, jolloin kaksi moottorikelkkaa oli ajattanut ahmaa Hämeenvaaran ja Kisosjoen alueella pitkän matkan. Ahman päältä oli ajettu kelkoilla useita kertoja. (Lähde: Metsähallitus, 15.3.2017)

Poliisi tutkii törkeää metsästysrikosta Nurmeksen Mujejärven alueella, maaliskuu 2017

Luonnonvarakeskuksen petotutkimusta tehnyt kenttätyöntekijä teki 6.3.2017 aamupäivällä havainnon Nurmeksessa Mujejärven lounaispuolella Kypäräjärven maastossa olleesta sudesta. Susi oli pahoin loukkaantunut eikä pystynyt lainkaan liikkumaan.

Susi toimitettiin eläinlääkärin arvioitavaksi ja eläinlääkärin päätöksellä susi lopetettiin. Sudessa todettiin jälkiä, jotka viittaavat selkeästi siihen, että sutta oli ammuttu. Kyseessä oli Luonnonvarakeskuksen pannoittama susi.

Poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Esitutkinnassa tulleiden tietojen mukaan susi on liikkunut 24.2. – 6.3.2017 välisenä aikana Nurmeksessa Mujejärven lounaispuolella Kypäräjärven – Venetjärven – Leväjärven välisellä alueella. Esitutkinnassa pyritään selvittämään missä ja milloin suden ampuminen on tapahtunut.

Poliisi pyytää kaikkia tapaukseen liittyviä havaintoja. Havainnot voi ilmoittaa poliisipäivystykseen numeroon 029 541 5320 tai tapauksen tutkijalle 029 545 5694. Alueen länsipuolella kulkee moottorikelkkareitti ja muun muassa moottorikelkoilla liikkuneet henkilöt ovat voineet tehdä havaintoja tapaukseen liittyen.

Edellinen törkeä metsästysrikosepäily tapahtui 25.11.2016 Nurmeksessa Salmenkylässä. Tuo tapaus on edelleen esitutkinnassa.

Nurmeksen pohjoisosissa on tehty suden kannanhoidollista metsästystä tammikuun 2017 aikana. Kannanhoidollinen metsästys on päättynyt jo tuolloin tammikuussa. ( Lähde: Poliisi, 10.03.2017)

Törkeä metsästysrikos ilmi Lapinlahdella, helmikuu 2017

Lapinlahden Korpisella poistettiin (ammuttiin) 25.02.2017 poliisin päätöksellä naarassusi, joka oli tehnyt saman kylän alueella lyhyellä aikaa toistuvia pihavierailuja. Suden ruho lähetettiin normaaliin tapaan kuolinsyytutkimuksiin Elintarvikevirastoon (EVIRA). Sudessa ei todettu sairauteen viittaavaa, mutta siinä oli vanhempia haulien aiheuttamia ampumavammoja. Ruhosta löytyi kapseloituneita hauleja yhteensä 18 kpl. Eviran lausunnon mukaan, ampumisesta oli kulunut jo pidempi aika – vähintäänkin muutama viikko.

Itä-Suomen poliisi tutkii asiaa törkeänä metsästysrikoksensa. Kyseinen tapaus on jo kolmas suteen kohdistunut salametsästystapahtuma tai sen yritys talvella 2016 – 2017. Aiemmat tapahtumat ovat tapahtuneet Nurmeksessa.

Itä-Suomen poliisi on huolissaan alueellaan tapahtuvasta suurpetojen salametsästyksestä. Kyse on mitä suurimmassa määrin piilorikollisuudesta, joten ilmitulleet rikokset ovat vain jäävuoren huippu kokonaisrikollisuudesta. On arvioitu, että vain noin 10% suurpetojen salametsästysrikoksista tulee valvontaviranomaisten tietoon. (Lähde: Poliisi, 24.03.2017)

Poliisi tutkii epäiltyä törkeää metsästysrikosta Nurmeksessa, joulukuu 2016

Poliisi epäilee, että 25.11.2016 Nurmeksen Salmenkylän alueella on ammuttu pantasusi. Panta ja suden ruho on saatu viranomaisten haltuun. Tapauksen johdosta on ollut kiinni otettuna neljä henkilöä, joista kolme on ollut myös vangittuna. Poliisi jatkaa tapauksen esitutkintaa. (Lähde: Poliisi, 09.12.2016)

Kiihtelysvaarassa haavoitetun karhun jäljittäminen on lopetettu, elokuu 2016

Poliisi sai tiedon lauantai-iltana, että Joensuun Kiihtelysvaarassa oli haavoitettu karhua luvallisen karhunmetsästyksen yhteydessä. Poliisi tutkii asiaa metsästysrikoksena, sillä karhua oli ammuttu, vaikka kyseisen lupa-alueen lupakiintiö oli jo käytetty. Viimeinen lupa oli käytetty ja karhu kaadettu muualla hieman aiemmin ennen nyt tutkinnassa olevaa karhun ampumista.

Suurriistavirka-apuorganisaatio jäljitti haavoittunutta karhua useiden kilometrien matkan lauantain ja sunnuntain aikana. Karhun kulku oli normaalia. Ampumapaikalle jäi hieman verta, ja sen jälkeen karhun kulkemalta reitiltä löydettiin jäljittämisen alkuvaiheessa muutama veritippa lisää. Sen jälkeen verijäljet loppuivat. Näin ollen on oletettavaa, että karhu on saanut ammutusta laukauksesta vain pintanaarmun. Karhu kulki ampumisen jälkeen asumattomille seuduille, eikä siitä uskota olevan vaaraa ihmisille. Edellä mainituilla syillä poliisi määräsi karhun jäljittämisen lopetettavaksi.

Poliisi jatkaa metsästysrikoksen tutkintaa, jossa epäiltynä on vuonna 1958 syntynyt mies. (Lähde: Poliisi, 22.08.2016)

Törkeä metsästysrikos Suomussalmella, elokuu 2016

Luvallisessa karhunmetsästyksessä ammuttiin Suomussalmella naaraskarhu ja pentukarhu. Lupa seurueella oli vain yhdelle karhulle. (Lähde: Poliisi, 20.8.2016)

Karhu kaadettu laittomasti Sodankylässä, huhtikuu 2016

Poliisi tutkii törkeänä metsästysrikoksena karhun laitonta kaatoa Sodankylässä. Metsästä löytyi kuollut karhu, jolta puuttui pää ja siitinluu.
(Lähde: YLE 29.4.2016)

Ilves pyydetty julmalla tavalla Hyrynsalmella – törkeä metsästysrikostuomio, lokakuu 2015

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi hyrynsalmelaisen poromiehen törkeästä metsästysrikoksesta. Ilves oli pyydetty 2104 alkuvuodesta raudoilla erityisen julmalla ja raa’alla tavalla. Rautoihin oli hitsattu rautanauloja ja ilves joutui kärsimään. (Lähde: HS 27.10.2015)

Pantasusi ammuttu Utajärvellä, syyskuu 2015
Utajärven Peurakankaalla on 26.9.2015 ammuttu pantasusi. Metsästämässä ollut mies oli havainnut, että pantasusi seuraa hänen koiraansa. Hän ampui kohti tulevaa pantasutta lähietäisyydeltä. Poliisi suorittanut paikkatutkinnan ja laatinut asiasta tutkintailmoituksen (Lähde: Oulun poliisi 26.9.2015)

Karhun pentuun kohdistuva törkeän metsästysrikoksen epäily Kuhmossa, elokuu 2015
Kainuun rajavartiosto tutkii 22.8 tapahtunutta epäiltyä törkeää metsästysrikosta Kuhmossa. Tiistaina 1.9 tulleen alustavan tutkimuslausunnon perusteella Kuhmon Vartiuksessa ammuttu karhu on todettu olleen pentukarhu. Pentukarhun ampumisesta epäillään 1970 syntynyttä Kuopiosta kotoisin olevaa mieshenkilöä. Kainuun rajavartiosto jatkaa tapahtuman tutkintaa. (Lähde: Kainuun rajavartiolaitos 3.9.2015)

Susi vammautui haulikolla ampumisesta, helmikuu 2015
Poliisi tutkii metsästysrikosepäilyä Sonkajärvellä. Törkeän metsästysrikoksen epäillään tapahtuneen alueella viime syksynä, mutta asia tuli ilmi vasta helmikuussa. Sonkajärvellä, Rautavaaralla ja Nilsiässä tehtiin talven aikana useita havaintoja sudesta, joka kulki kolmella jalalla. Eläin piti vasenta takajalkaansa ylhäällä ja sudesta jäi lumisena aikana maastoon visvajälkiä. Poliisi antoi määräyksen lopettaa silminnähden kituva eläin. Ammuttu eläin lähetettiin tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirastoon Ouluun, missä sudesta löytyi useita hauleja. Asiaa tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena. (Lähde: Savon Sanomat 25.2.2015)

Kaksi salajahtia rikostutkinnassa, helmikuu 2015
Poliisilla on rikostutkinnassa kaksi suurpetoihin kohdistunutta salametsästystapausta, joista toinen johti yhden suden kuolemaan. Toisen salametsästyksen epäillään keskeytyneen viranomaisten läsnäolon vuoksi. Molempiin salajahteihin epäillään osallistuneen useita metsästäjiä.

Sonkajärvellä ammuttiin susi 6. helmikuuta. Teosta epäillään useita yläsavolaisia miehiä, joista yksi oli epäilyjen vuoksi vangittuna. Poliisi on takavarikoinut epäiltyjen miesten ampuma-aseita ja jatkaa asian tutkintaa. Tapausta tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena.

Toinen epäilty tapaus koskee salametsästyksen yritystä viime viikkoina Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa eli niin kutsutulla Jokilaaksojen alueella. Tapauksen tutkinta on Oulun poliisilla kesken. Asiaa tutkitaan epäiltynä metsästysrikoksena. (Lähde: Savon Sanomat 20.2.2015)

Suteen kohdistuva törkeä metsästysrikos esitutkintaan Värtsilässä, helmikuu 2014
Itä-Suomen poliisi on käynnistänyt esitutkinnan epäilyssä suden salametsästystapauksessa, rikosnimikkeenä törkeä metsästysrikos.  Poliisi suoritti metsästyksenvalvontaa yhteistoiminnassa rajavartiolaitoksen kanssa 8. – 9.2.2014 Tohmajärvellä ja Joensuun Tuupovaarassa Saarivaara – Kaustajärvi – Kenraalinkylä alueella. Metsästyksenvalvontaa suoritettiin, koska poliisin saamien tietojen mukaan pantasuden paikoitusalueella oli havaittu poikkeuksellisen paljon liikennettä. Vastaavanlaista liikennettä oli havaittu jo 1. – 2.2014 viikonloppuna.

Poliisi teki valvonnan yhteydessä havaintoja Saarivaaran suunnalta useamman suden jäljistä. Näiden jälkien yhteydessä on havaittu myös verta. Lisäksi on tehty jälkihavaintoja, joiden perusteella sutta olisi seurattu tai ajatettu erilaisilla moottorikulkuneuvoilla. Nämä jäljet täsmäävät yhteen Pohjois-Karjalan alueella liikkuvan pantasuden liikkeisiin.  (Lähde: Itä-Suomen poliisi 11.2.1014)

Ahmaan kohdistunut törkeä metsästysrikos Pudasjärvellä, tammikuu 2014
Poliisi katsoo selvittäneensä 10.1.2014 tapahtuneen metsästysrikoksen Pudasjärven Korpisella.  Pudasjärveläinen eläkeläismies oli kertomansa mukaan ampunut haulikolla noin 15 metrin päästä metsäkauriin talviruokintapaikalla olevaa tummaa eläintä pitäen sitä supikoirana.  Kyseinen mies ja paikalle soitettu naapuri olivat kuitenkin tunnistaneet eläimen myöhemmin ahmaksi.  Eläin oli jätetty maastoon.  Tapaus tuli kuitenkin poliisin tietoon ja pienikokoinen ilmeisesti naarasahma on toimitettu Valviralle tutkimuksiin. Rikosnimike asiassa on törkeä metsästysrikos ja laittoman saaliin kätkeminen.  Asia on sinällään valmis saatettavaksi syyttäjälle, kunhan ahmaa koskeva lausunto aikanaan saadaan.  (Lähde: Oulun poliisilaitos 24.1.2014)

Ahmaan kohdistunutta törkeää metsästysrikosta epäillään Inarissa, tammikuu 2014
Vuodenvaihteen jälkeisenä viikonloppuna Lapin rajavartioston partio havaitsi Inarin kunnan Vaskistunturin ja Keinovaaran alueella maastosta jälkiä, joiden perusteella epäillään törkeää metsästysrikosta. Jäljistä voitiin todeta, että tekijä on moottorikelkalla seurannut ahmaa ja todennäköisesti tappanut sen tai ainakin vahingoittanut sitä. Tekijä on tapahtuman jälkeen pyrkinyt peittämään alueelle jääneitä jälkiä estääkseen teon paljastumisen. (Lähde: Rajavartiolaitos 16.1.2014)

Taivalkoskella ammuttu pesältä ajettu naaraskarhu, lokakuu 2013
Tutkinnassa on käynyt ilmi, että naaraskarhu oli mennyt pesään jo ennen viimeisimmän lumen satamista ja se oli ajettu pesästä koiria apuna käyttäen ja kaadettu pian tämän jälkeen. Pesän ja ensimmäisen laukauksen välillä oli noin 600 metriä. Karhu ei kaatunut heti ensimmäiseen osuneeseen laukaukseen, vaan se saatiin hengiltä vähän myöhemmin. Metsästyslaki- ja asetus kieltävät karhun ajamisen pesästä ja karhun ampumisen pesältä myös karhun metsästysaikana. Poliisi on kirjannut asiasta ilmoituksen nimikkeellä törkeä metsästysrikos. (Lähde: Koillismaan poliisilaitos 14.11.2013)

Pantasudesta löytyi ampumavammoja Lieksassa, syyskuu 2013
Lieksasta löytyi 30. elokuuta kuollut pantasusi, jonka kuolinsyyksi todettiin Eviran tutkimuksissa nääntyminen ja kuivuminen. Eri puolelta suden kehoa löytyi kapseloituneita hauleja, joiden sijainnin perusteella sutta oli ammuttu ainakin kahdesta eri suunnasta. Vammat ovat todennäköisesti haitanneet suden liikkumista ja saalistusta merkittävästi. (Lähde: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tiedote 17.9.2013)

Kouvolassa lopetettua pantasutta ammuttu jo aiemmin talvella, maaliskuu 2013
Helmikuussa poliisin määräyksestä lopetetusta pantasudesta on löytynyt vanhoja hauleja. Sudelle tehdyssä tutkimuksessa löydettiin koteloituneita hauleja ja löydösten perusteella sutta on ammuttu ilmeisesti tammikuun alkupuolella. Asiaa tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena. Susi päätettiin lopettaa, koska se kulki kolmella jalalla. Suden takajalassa olleen vamman ei uskota olevan ihmisen aiheuttama.  (Lähde: Poliisin tiedote 13.3.2013)

Susijahti Sonkajärvellä, tammikuu 2013
Viisi miestä on myöntänyt olleensa laittomassa susijahdissa Sonkajärvellä. Osa oli aktiivimetsästäjiä ja metsästysseuran jäseniä. Kahta heistä epäillään myös törkeästä metsästysrikkomuksesta kolmen ilveksen ampumistapauksessa tammikuussa 2012, jota edeltäneeseen ilveslaskentaan toinen oli osallistunut. (Lähde: Poliisin tiedote 7.2.2013)

Kantavan naaraskarhun salakaato Orivedellä, tammikuu 2013
Kahta miestä epäillään karhun häiritsemisestä pesällään toistuvasti ja sen ampumisesta. Karhu oli synnyttänyt hiljattain poikasen. (Lähde: Poliisin tiedote 10.2.2013)

Kolmen suden salakaato Perhossa, tammikuu 2013
Viisi miestä pidätetty epäiltynä törkeästä metsästysrikoksesta. Perhossa jahtiin osallistuneet 17 miestä olivat kokeneita metsästäjiä ja erämiehiä. (Lähde: Poliisin tiedote 23.1.2013)

Sotkamossa karhun luvaton kaato, heinäkuu 2012
Sotkamolaisen miehen epäillään heinäkuussa 2012 ampuneen karhun, joka oli sitten muutamien päivien kuluttua haudattu Paltamoon. Miestä epäillään törkeästä metsästysrikoksesta ja hänen epäillään syyllistyneen myös ampuma-aserikokseen. (Lähde: Poliisin tiedote 22.10.2012)

Karhun salakaato paljastui Kuusamossa, toukokuu 2012
Koillismaan poliisilaitos yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa tutkii Kuusamon Rukalla paljastunutta karhun salakaatoa. Karhu on kaadettu moottorikelkkoja apuna käyttäen. Tapahtunutta tutkitaan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. (Lähde: Poliisin tiedote 14.05.2012)

Törkeä ahman salakaato Savukoskella, tammikuu 2012
Ahma tapettiin luvatta Savukoskella UK-puistossa. Ahman jälkiä oli seurattu moottorikelkalla, ja takaa-ajon jälkeen ahma oli tapettu. (Lähde: Lapin Kansa 24.1.2012)

Ahma tapettu Utsjoella, huhtikuu 2011
Inarin poliisille tuli tieto 30.3.2011 tapahtuneesta ahman taposta Utsjoen Kaamasmukassa. Poliisi on ottanut kiinni ja pidättänyt kolme paikkakuntalaista miestä metsästysrikokseen epäiltynä. Samalla poliisi otti takavarikkoon kolme moottorikelkkaa rikoksentekovälineinä. Pidätettynä olleet miehet on päästetty vapaaksi ja poliisi jatkaa metsästysrikoksen tutkintaa. (Lähde: Lapin poliisilaitos 4.4.2011)

Vihje paljasti ahman salakaadon Utsjoella, huhtikuu 2011
Inarin poliisi kertoo saaneensa vihjeen, jonka perusteella se pidätti kolme utsjokelaista miestä ahman salakaadosta Kaamasmukan alueella. (Lähde: YLE Lappi 5.4.2011)

Karhu tapettu Savukoskella, huhtikuu 2010
Poliisi, Rajavartiolaitos ja Metsähallitus selvittävät yhteistyössä Savukosken Kalkovaarassa tapahtunutta luvatonta karhun tappoa. Tapaukseen liittyen poliisilla on useita henkilöitä kiinniotettuna. (Lähde: Lapin poliisilaitos 15.4.2010)

Karhu salakaadettiin Savukoskella, huhtikuu 2010
Karhu tapettiin Savukosken Kalkovaarassa. Karhun ruho ja talja löytyivät yhden epäillyn hallusta kätkettynä. (Lähde: YLE Lappi 10.5.2010)

Lokalahdella ammutun suden tutkimusraportti valmistunut, huhtikuu 2010

Uudenkaupungin lokalahdella 23.3.2010 ammuttu susi toimitettiin pian ampumisen jälkeen tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusviraston Oulun yksikköön. Sieltä saadun raportin mukaan suden oikeassa takajalassa oli varvasluun kuolio ja bakteeritulehdus. Varpaissa oli vammoja, yksi oli poikki ja yksi irti. Nylkemisen jälkeen tutkimuksessa havaittiin molempien takareisien takaosassa vanha arpeutunut vamma. Arpikudoksessa todetaan  pieniä metallihippuja. Asiantuntijan mukaan kyseessä on todennäköisesti ampumavamma, joka on ainakin useita viikkoja vanha. Tassun vammat ovat myös melko vanhoja. On mahdollista, että molemmat vammat ovat syntyneet yhtä aikaa, mutta kyseessä voi olla myös erilliset vammat. Poliisi tutkii asiaa metsästysrikoksena. (Lähde: Varsinais-Suomen poliisilaitos 28.4.2010)

Karhun salakaatoa yrittäneet kiinni Pudasjärvellä, huhtikuu 2010
Olvassuon luonnonsuojelualueella otti poliisi kiinni kaksi pitkään etsittyä miestä, jotka yrittivät saada talviunilta herännyttä karhua salakaadetuksi. Poromiehet olivat jahdanneet karhua luvattomin asein varustautuneina kymmeniä kilometrejä moottorikelkoilla, kunnes jäivät poliisin kiinniottamiksi. Miehet ovat tunnustaneet tekonsa. Tapauksessa oli viitteitä ammattimaiseen salametsästykseen. (Lähde: YLE Lappi 14.4.2010)

Suden salakaatoepäily Vieremällä, maaliskuu 2010
Poliisi teki vihjeen perusteella epäillyn miehen luokse kotietsinnän ja löysi suden taljan ja ruhon. (Lähde: YLE Savo 2.3.2010)

Metsästysrikos Valtimolla, maaliskuu 2010
Valtimolla, Lusikkavaaran alueella on löytynyt susi, joka oli jäänyt toisesta etujalastaan kiinni ns. ” jalkanaruun”. Eläin oli ollut löydettäessä huonossa kunnossa ja susi on jouduttu eläinlääkärin toimesta lopettamaan. Poliisi tutkii asiaa metsästysrikoksena (Lähde: Poliisin tiedote 18.3.2010)

Poromiehille sakkoja Savukoskella tapahtuneesta ahman taposta, helmikuu 2010
Miehet olivat ajattaneet ahmaa moottorikelkoilla yli kuuden kilometrin matkan ajan. Toinen miehistä ajoi kaksi kertaa ahman päälle. (Lähde: Kaleva 10.2.2010)

Ahma tapettu UKK-puistossa, tammikuu 2010
Lapin rajavartioston partio havaitsi UKK-puistossa Sompion luonnonpuiston koillispuolella kahden moottorikelkan jäljet, jotka olivat seurailleet ahmaa. Tarkemmin jälkiä tutkittuaan partio havaitsi, että ahmaa oli ryhdytty ajattamaan moottorikelkoilla, jonka jälkeen ahma oli tapettu. Ahma oli asustellut UKK-puiston ja Sompion luonnonpuiston alueella. (Lähde: Rajavartiolaitos 18.01.2010)