Oikeus olla susi – kaksikymmentä vuotta sudensuojelua

Kaksikymmentä vuotta sitten ryhmä aktiivisia opiskelijoita ja opettajia päätti, että suden huonolle asemalle Suomessa on tehtävä jotain. Ryhmä halusi vaikuttaa susipolitiikkaan ja ottaa osaa petokeskusteluun.

FT, ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkka oli mukana perustamassa ryhmää vuonna 1994.

“Halusimme konkreettista toimintaa susien puolesta. Luonto-Liitto näytti vihreää valoa, ja susiryhmä syntyi. Sama palo on toiminnassa edelleen, sudet on pelastettava. Susiryhmä on antanut monelle nuorelle ja vanhemmallekin väylän edistää susien suojelua ja kartuttaa omaa tietämystään sudesta biologisena ja kulttuurisena eläimenä. Suteen symboloituu koko suomalainen luonnonsuojelu, uhanalaisen luonnon puolesta on toimittava”, Vilkka sanoo.

Luonto-Liiton susiryhmä on kaksikymmenvuotisen taipaleensa aikana toiminut monipuolisesti Suomen suurpetojen puolesta. Erityisesti ryhmä on keskittynyt suojelemaan sutta, jonka olemassaolo on ollut maassamme jatkuvasti uhattuna.

Susiryhmän kampanjointi on johtanut metsästysrikollisuuden tunnustamiseen yleisesti laajaksi ongelmaksi. Vuonna 2011 rikoslakiin saatiin kirjaus törkeästä metsästysrikoksesta.

Susiryhmän olemassaolon aikana Suomen susikanta on kokenut sekä lupaavaa kasvua että dramaattisen romahduksen, josta kanta ei ole edelleenkään toipunut. Merkittävimpänä syinä susikannan taantumaan ovat laajalle levinnyt metsästysrikollisuus sekä Suomen petopolitiikka, joka mahdollistaa lailliset kaatoluvat uhanalaiselle sudelle.

“Suomen susien tulevaisuuden kannalta eletään ratkaisevia aikoja, sillä maa- ja metsätalousministeriö valmistelee uutta susikannan hoitosuunnitelmaa. Siihen on saatava selkeitä kirjauksia Suomen heikon susikannan pelastamiseksi. Metsästysrikollisuuden ehkäisemiseen ja petokonfliktien ratkaisukeinoihin on paneuduttava entistä lujemmin”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Tea Tawast.

20-vuotias susiryhmä juhlii Tavastialla

Pyöreiden vuosien täyttämistä juhlistetaan tukikonsertilla torstaina 30. lokakuuta Tavastia-klubilla Helsingissä. Konsertissa esiintyvät Hexvessel, Horse Latitudes, Caskets Open ja Kaleidobolt.

Tukikonsertin tuotto käytetään suoraan sudensuojelutoimintaan. Tällä hetkellä susiryhmä toimii aktiivisesti salametsästystä vastaan Salakaadot seis -kampanjallaan, minkä lisäksi toiminnassa keskitytään erityisesti rakentavan susipolitiikan edistämiseen sekä vaikutustyöhön lasten ja nuorten parissa.

Susiryhmän toimintaa voi tukea myös tekemällä esimerkiksi pääsylipun hinnan suuruisen lahjoituksen. Ohjeet lahjoituksen tekemiseen löytyvät susiryhmän verkkosivustolta.

Susiryhmä kiittää konsertin järjestämisessä erityisesti yhteistyökumppaninaan toiminutta Stupido Records & Bookingia.

www.luontoliitto.fi/susiryhma
www.salakaadotseis.fi

Lisätiedot:

Tea Tawast
Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
tea.tawast(at)luontoliitto.fi

Ilkka Hiltunen
susikampanjavastaava, Luonto-Liitto
puh. 044 5166 227
ilkka.hiltunen(at)luontoliitto.fi

Leena Vilkka
FT, ympäristöfilosofian dosentti
puh. 040 762 7650
leena.vilkka(at)biofilos.fi