Luonto-Liitto jätti poliisille tutkintapyynnön tapposyötistä

Luonto-Liitto on jättänyt perjantaina 13.3. poliisille tutkintapyynnön Laajoen kylästä Mynämäeltä löydetystä todennäköisestä suden tapposyötistä. Vaahtomuovinen ja vereen kasteltu syötti löytyi valkohäntäkaurishaaskan vierestä Varsinais-Suomen pohjoisosissa elävän susilauman reviiriltä. Samanlaisia syöttejä on löydetty aiemmin Itä-Suomen susialueilta.

Tapposyötit ovat laittomia ja tarkoitettu aiheuttamaan niitä syöneelle eläimelle erittäin tuskallisen ja hitaan kuoleman. Haaska ei vaikuttanut minkään eläimen tappamalta ja sen vierellä oli tuoreita traktorin jälkiä. Luonto-Liitto pyytääkin poliisia selvittämään, miksi haaska on maastoon toimitettu ja liittyykö tapahtumaan rikosta. Jos tapaukseen liittyy laittomia toimia, Luonto-Liitto vaatii että, syylliset selvitetään ja asetetaan edesvastuuseen.

“Kun löysimme haaskan, maakotka pyrähti paikalta lentoon. Itselläni oli koira mukana. Kumpi tahansa näistä olisi voinut joutua tällaisen tapposyötin uhriksi”, kertoo Marija Wallden Luonto-Liiton susiryhmästä ja yksi haaskan sattumalta löytäneistä. “Lain mukaan jokaisella on oikeus ja jopa velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan tai tietämistään salametsästystapauksista viranomaisille”, Wallden jatkaa.

Luonto-Liitto on huolissaan suurpetoihin kohdistuvasta salametsästyksestä. Laajoen tapaus osoittaa, että salametsästystä tapahtuu myös Länsi-Suomessa asutuksen keskellä. Viime vuoden helmikuussa noin kymmenen kilometrin päässä tapposyötin löytöpaikasta ammuttiin poliisin myöntämällä luvalla huonokuntoinen susi, jota oli ammuttu aiemmin laittomasti haulikolla.

“Vuonna 2003 Luonto-Liitto teki tutkintapyynnön pantasusi-Millan katoamisesta. Milla-suden lisäksi toinenkin susi löydettiin ammuttuina merestä Pyhäjoella. Viime vuonna susikannan kehitys kääntyi laskuun todennäköisesti juuri salametsästyksen seurauksena”, sanoo Sami Säynevirta Luonto-Liitosta.

Susi on Suomessa uhanalainen ja rauhoitettu laji, jota saa metsästää vain riistanhoitopiirin myöntämillä poikkeusluvilla. Salametsästys haittaa susikannan suunnitelmallista hoitoa ja saattaa vaikeuttaa lupien myöntämistä todellisten ongelmayksilöiden kohdalla.

Luonto-Liiton Salakaadot seis -kampanjan pääviestinä on, että susi kuuluu Suomen luontoon ja suteen kohdistuvaan salametsästykseen pitää puuttua.

Lisätietoja
Marija Wallden, Luonto-Liiton susiryhmän hallituksen jäsen, p. 044 571 2909
Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, p. 040 560 7303

www.luontoliitto.fi/susiryhma
www.salakaadotseis.fi